SUP (ja tähän iso sydän)

Ensimmäinen yhteistyöpostaukseni sai teiltä sen verran hyvän vastaanoton, että uskaltaudun nyt kirjoittamaan toisen. Niin ne yhteistyökuviot vaan hiipivät tähänkin blogiin ihan huomaamatta, salamyhkäisesti. No okei, lupaan ettei tahti tästä ainakaan kiihdy. Kaikki yhteistyöehdotukset joutuvat nimittäin edelleen äärimmäisen tarkkaan syyniin ja suurimman osan päädyn hylkäämään erinäisistä syistä. Paikallisena pienyrityksenä pääsee siitä tiukasta seulasta jo aika pitkälle ja kunhan yrityksen tarjonta sopii blogin aihepiiriin, niin voidaan jo melkein lyödä kättä päälle sopimuksen merkiksi. Vaaditaan enää yksi onnistunut kokeilukerta ja yksi tyytyväinen bloggaaja, niin johan on helppoa mainostaa asiaa teillekin 😉

Tiedättekö muuten, mistä joensuulainen voi tunnistaa suositun harrastuksen? Siitä, että se rantautuu tänne susirajalle asti. Joensuu on monessa asiassa aika tuppukylä, joten oikeasti arvostan niitä yrittäjiä, jotka uskaltavat ottaa riskin ja tuoda tänne jotain uutta ja erilaista. Joensuu on Pielisjoen ja Pyhäselän ansiosta oikeasti aika ideaalinen paikka harrastaa SUP-lautailua, mutta siitä huolimatta kyseistä lajia on päässyt kokeilemaan täällä ensimmäistä kertaa vasta tänä kesänä. Saatoin siis olla ihan vähän innoissani, kun me Joensuun treenibloggaat saatiin vihdoin sumplittua aikataulut yhteen niin, että päästiin suppaamaan!

Copyright: Jarmo Laine

Copyright: Jarmo Laine

Ai mistäkö nyt puhutaan? SUP tulee sanoista Stand Up Paddling eli seisten melominen. Kanootilla tai kajakilla en suosittele hommaa kokeilemaan, koska harrastukseen on kehitetty ihan oma välineensä, joka muistuttaa surffilautaa. SUP-lauta on kolmisen metriä pitkä ja vähän vajaan metrin leveä ja sitä melotaan yhdellä pitkällä melalla. Aika simppeliä. Hyvänä lisävarusteena toimii kelluntaliivit, jos tasapaino meinaa alussa olla vähän hakusessa, hihi.

Joensuussa suppausta pääsee siis kokeilemaan Arctic Trainersin järjestämillä kursseilla ja retkillä, joiden pituudet vaihtelevat tunnista puoleen päivään. Ihan suoraan ei kannata virran vietäväksi hypätä, vaikka kokeilemalla parhaiten oppiikin. Alkeita pääsee treenaamaan joko erillisellä kurssilla tai retkeen yhdistettynä. Jos ja kun se SUP-lautailukärpänen sitten retken jälkeen puree, niin lautoja saa halutessaan vuokrata Jokiasemalta. Ja toki niille retkillekin pääsee uudestaan ihan niin monta kertaa kuin huvittaa, jos olo tuntuu varmemmalta ohjaajan seurassa. Siinäpä ne tärkeimmät tiivistettynä. Tarkempaa tietoa hinnoista ja retkien aikatauluista yms. voitte käydä vilkuilemassa Arctic Trainersin nettisivulta (KLIK!).

Nooran, Pian ja Tiinan kanssa päätettiin, että varataan meille heti Kuuden sillan retki. Ei siis pelkkiä alkeita, vaan samantien omat taidot ja se onneton tasapaino koetukselle. Retki aloitettiin Karsikon pienvenesatamasta ns. kuivaharjoittelulla, eli mallailtiin laudalle nousemista, polviltaan melomista, seisomaan nousemista ja seisten melomista ihan tasaisella maan kamaralla ennen veteen siirtymistä. Kuultiin siinä samalla vähän ohjaajan taustojakin, niitä tärkeitä turvallisuusohjeita unohtamatta. Sitten olikin aika viritellä GoPro laudan kärkeen, pakata tärkeimmät tavarat vesitiiviiseen pussiin ja juomapullo käsien ulottuville. Lauta veteen ja intoa puhkuen kyytiin!

Polvillaan melominen oli mukavan helppoa ja aloin jo kuvitella, ettei se seisominen tee hommasta yhtään sen vaikeampaa. Hah, as if! Tehtiin rannan tuntumassa pari kierrosta, että saatiin melontatekniikat kuntoon ja lauta kulkemaan siihen suuntaan kuin oli tarkoitus. Kääntyminenkin sujui melkoisen mallikkaasti. Mutta antakaas olla, kun piti nousta ylös! Yhtäkkiä jännitti ihan kamalasti ja jalat tärräsi minkä ehti, haha. Ohjaaja-Jarmo muistutteli selän takaa, että ”muista meloa, kun nouset ylös – tasapaino on helpompi säilyttää”. Taas kierros rannan tuntumassa – tällä kertaa seisten. Jalat tärräsi edelleen, eikä huojuminen ja heiluminen tuntunut loppuvan millään. Oli ehkä pieni paniikki siinä vaiheessa, kun piti oikeasti kääntää se laudan keula keskemmälle jokea ja lähteä melomaan. Hui!

Copyright: Jarmo Laine

Ensimmäinen etappi Karsikosta Siihtalan ABC:n tienoille sujui alkukangertelun jälkeen yllättävän hyvin. Mitä pidempään siinä laudan päällä seisoskeli, sitä varmemmalta olo alkoi tuntua.. kunnes tuli taas vene vastaan ja aallokko palautti kuvitelmat maan pinnalle, hahah 😀 Mutta kertaakaan en tippunut laudalta, peukku sille.. mitä nyt kerran kaaduin polvilleni laudalle, kun takaa tullut aalto vähän yllätti. Hih. Vaikka vauhti ei päätä huimannut, niin kyllä siinä meloessa silti lämmin tuli. Hellelukemilla ja pilvettömältä taivaalta porottavalla auringolla ei tietenkään ollut asiaan osaa eikä arpaa 😉 Pulahdettiin Pian kanssa uimaan ja käytiin sitten porukalla läpi ohjeet seuraavaa osuutta varten, kun edessä oli kanavan ohitus ja Ilosaaren kosket. Jännää!

Copyright: Jarmo Laine

Koska Sirkkalan silta on edelleen rakenteilla, piti sitä ohittaessa olla aika tarkkana ja pysyä oikeassa kohdassa väylää. Melottiin vähän matkaa vastavirtaan ja testattiin sitten alussa opeteltua laudan kääntämistä heittämällä U-mutka pois kanavasta. Sitten olikin edessä se osuus, jota varmaan jokainen meistä oli etukäteen pelännyt eniten. Itse olin kuullut huhua, että joku porukka ei ollut selvinnyt koskesta kuivana ollenkaan. Mutta blaah, olipa helppoa. Vauhti vähän kiihtyi, mutta muuten meno taisi olla tasaisinta koko reissun aikana. Ehti katsella jo maisemiakin, hih.

Copyright: Jarmo Laine

Copyright: Jarmo Laine

Copyright: Jarmo Laine

Copyright: Jarmo Laine

Copyright: Jarmo Laine

Matkustajasatamassa pidettiin taas pieni paussi ennen viimeistä rutistusta. Yllättäen matka Matkustajasatamasta Jokiasemalle oli se kaikkein haastavin. Vastatuulen takia jouduttiin melomaan melkoisessa aallokossa, eikä pari ohi ajavaa venettä ainakaan helpottaneet asiaa. Mutta jee, säilyin kuivana ihan perille asti! Jokiasemalla heitettiin sitten ylimääräiset tavarat laudalta pois ja ruvettiin leikkimään. Marilii 26-vee oli yhtä innoissaan kuin pikkumuksut, kun pääsi vähän pelleilemään laudalla. Ja se temppujen onnistuminen ei suinkaan ollut hauskinta, vaan se laudalta tippuminen. Läts vaan ja sitä oltiin millon selällään vedessä, millon kyljellään. Ihan sairaan hauskaa! Haha!

Copyright: Jarmo Laine

Copyright: Jarmo Laine

Copyright: Jarmo Laine

Kaikki kiva loppuu kuitenkin aikanaan ja niin piti ne laudatkin jättää nätisti laiturille. Oisin kyllä kovasti halunnut ottaa yhden mukaani, höh. Mutta mitä tästä reissusta sitten jäi käteen ja menikö se edes treenistä? Pakko myöntää, että en ajatellut suppausta treeninä kertaakaan reissun aikana. Oli ihana mennä hiljakseltaan eteenpäin ja nauttia maisemista. Toki vastatuulen takia joutui vähän tekemään töitä ja lopun aallokosta selviäminenkin oli rankkaa, mutta ei sillä hiljaisella tahdilla paikkojaan kipeäksi saanut. Toki jos pistelis menemään sen minkä jaksaa, niin epäilemättä ois erittäin tehokasta! Mutta tehokkuudesta viis, tää kokeilu oli ehkä kivointa mitä oon tehnyt piiiiiitkään aikaan! Eka ajatus kotiin päästessä oli se, että pitää järjestää joku sunnuntaipäivä vapaaksi niin, että saa vuokrattua laudan ja pääsee testaamaan suppausta Viinijärvelle. Ja jos ihan totta puhutaan, niin kyllä minä katselin niitä ylihintaisia lautoja jo ihan ostomielessäkin nettikaupoista. Jos minä oon valmis laittamaan yhden kuukauden palkkani kyseiseen harrastukseen, niin kyllä sen pitää olla sillon ihan tosi kivaa!

Ja koska mulla oli niin mielettömän hauskaa, niin siksi halusin teillekin kertoa tästä kokeilusta. Menkää ja testatkaa! Ja ihastukaa

Copyright: Jarmo Laine

Copyright: Jarmo Laine

Arctic Trainers tarjoaa muuten paljon muitakin palveluita noiden SUP-kurssien ja -retkien lisäksi. Jos itselläsi on tarvetta uudelle kuntosaliohjelmalle tai ravintosuunnitelmalle, niin kannattaa klikkailla firman sivuille. Ja jos tekniikoissa on puutteita, voi syksyllä alkavasta kuntosalikoulusta olla apua. Ja taitaa Jarmolta löytyä taitoa olympianostojen opettamiseenkin, jos tempaus- ja rinnallevetotekniikka kiinnostaa. Wink wink 😉

Isot kiitokset Arctic Trainersille ihan huipusta parituntisesta ja tytöille mahtavasta seurasta!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s